Doprowadzony w nadmiarze z zewnątrz tłuszcz gromadzi się w warunkach fizjologicznych w składnicach tłuszczowych, którymi są tkanka łączna podskórna, tkanka międzymięśniowa, tkanki dookoła narządów wewnętrznych. Może również tłuszcz odkładać się w międzymięśniowej tkance łącznej, jak to widzimy w sercu. Charakterystyczne jest, że tłuszcz obcy nie podlega tak daleko idącym przemianom chemicznym jak białko i dlatego karmienie np. psa tłuszczem baranim powoduje groma zenie się tłuszczu baraniego w ustroju różniącego się składem chemicznym od tłuszczu psa. Sprawa odkładania się tłuszczu z przekarmienia jest odwracalna. Komórki i tkanka łączna składnic tłuszczowych łatwo oddają tłuszcz w braku jego w pożywieniu. Dlatego komórki tkanki łącznej znacznie różnią się w przemianie tłuszczowej od innych komórek narządów, które trudniej oddają zmagazynowany w nich tłuszcz nawet podczas głodu. Inaczej sprawa będzie się przedstawiać, jeżeli nagromadzenie się tłuszczu w komórce będzie związane z obniżeniem jej procesów życiowych w związku z zaburzeniami procesów fizyko-chemicznych w protoplazmie komórki. [podobne: przychodnia aksamitna rejestracja, specjal med dobczyce, szpital katowice strzelecka ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: przychodnia aksamitna rejestracja specjal med dobczyce szpital katowice strzelecka
[..] Odniesienie w tekscie do ból kręgosłupa[…]
Wyjątkowo niechlujnie pod względem pisowni napisany artykuł.
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: trening[…]
u nas w kraju lepsze jagody niz jakies chinskie gowno
[..] Cytowany fragment: wanna z hydromasażem[…]
Bardzo ciekawy i wyczerpujacy artykul